Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Νεα επιστολη στον Υπουργο



ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΑΓΓΛΙΚΗΣ
ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                        
                                                        Κοζάνη, 6-8-2013
E-mail: enosipe06dimak@gmail.com                       Αριθμ. πρωτ.: 10
Blog:     enosipe06dimak.blogspot.gr
Τηλ.:     6972039392
              6946383715                                    ΠΡΟΣ:
 - κο Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο,
                                                         Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
                                               
-  κο Γκιουλέκα Κωνσταντίνο,
Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

-   κο Κεδίκογλου Συμεών,
Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
                                                                                                                                                          ΚΟΙΝ.:
                                                          Πίνακας αποδεκτών


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

            Σας ευχαριστούμε για την υπ’ αριθμ. 94023/Γ2/12-07-2013 επιστολή που στάλθηκε από τον Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κο Στυλιανό Μερκούρη σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 9/18-6-2013 επιστολή της Ένωσής μας με θέμα «Η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στο Νέο Λύκειο».
            Επικοινωνούμε πάλι μαζί σας γιατί η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί καθήκον της να σας μεταφέρει τις έντονα αρνητικές αντιδράσεις και το κλίμα μεγάλης ανησυχίας που προκάλεσε στους συναδέλφους καθηγητές Αγγλικής το έγγραφο που κοινοποιήθηκε μέσω των  Δ/νσεων Β/θμιας Εκπ/σης στα σχολεία την Πέμπτη 2/8/2013 και στο οποίο υπάρχει ασάφεια σχετικά με τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στις τρεις τάξεις του Νέου Λυκείου, αρχής γενομένης από την Α΄ Λυκείου του σχολικού έτους 2013-14.
            Θέλουμε να ελπίζουμε ότι πρόκειται για ασάφεια κι όχι πρόθεση κατάργησης της Αγγλικής, πρόταση που θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης της Ελλάδας, καθώς η πραγματοποίησή της θα προκαλέσει έντονα οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα τόσο στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές Αγγλικών των Λυκείων.
            Επιτρέψτε μας να σταθούμε ιδιαίτερα στα παρακάτω σημεία :
            α) Η διδασκαλία των Αγγλικών στο Λύκειο είναι απαραίτητη για να δίνει το δημόσιο σχολείο τη δυνατότητα στους μαθητές να επιτύχουν ή να διατηρήσουν την πολύ καλή ή άριστη γνώση της γλώσσας (επίπεδο Γ1 – Γ2) που στη συνέχεια απαιτείται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο η διδασκαλία των Αγγλικών να σταματάει στο Γυμνάσιο, όπου οι μαθητές φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση στο επίπεδο Β1 – Β2. Επίσης, η διδασκαλία των Αγγλικών στο Λύκειο φέρνει σε επαφή τους μαθητές με θέματα που απασχολούν το σύγχρονη διεθνή κοινότητα, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην ευρύτερη καλλιέργειά τους, διαδικασία που λόγω ηλικίας δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Γυμνάσιο. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, στοχεύει η δυνατότητα συγγραφής του project και στα αγγλικά.
            β) Τα Αγγλικά αποτελούν πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι καθηγητές Αγγλικών των Λυκείων  με τη διδασκαλία του μαθήματος κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να προετοιμάσουν τους μαθητές για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις στα πλαίσια του ωρολόγιου προγράμματος. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι μαθητές που διδάσκονται αγγλικά από την Α΄ Λυκείου δεν μπορούν να επιλέξουν τα αγγλικά ως μάθημα επιλογής στη Γ΄ Λυκείου, καθώς η γλώσσα επιλογής πρέπει να είναι διαφορετική από την Α΄ γλώσσα.  Ειδικότερα στην περιοχή μας, τη Δυτική Μακεδονία, που μαστίζεται από την ανεργία σε  μεγάλο ποσοστό (κυμαίνεται στο 30%), οι καθηγητές Αγγλικών γινόμαστε όλο και συχνότερα δέκτες των ανησυχιών των γονιών που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος  επιπλέον φροντιστηριακών μαθημάτων. Απαιτείται λοιπόν επιπλέον στο Νέο Λύκειο το μάθημα των Αγγλικών να προσφέρεται και ως μάθημα επιλογής στην Γ΄ Λυκείου για την προετοιμασία των μαθητών για το ειδικό μάθημα των Πανελληνίων Εξετάσεων.
            γ) Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε για μία ακόμη φορά την ανάγκη σύνδεσης του δημόσιου σχολείου με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, ιδιαίτερα  τώρα που εισάγεται και η εξέταση του διαβαθμισμένου Γ1 – Γ2 επιπέδου. Στην περιοχή μας γίνεται τόσο έντονη προώθηση του ΚΠγ από τους καθηγητές Αγγλικών των δημόσιων σχολείων ώστε στην Κοζάνη να έχουμε πάντα από τα περισσότερα και πιο πολυπληθή εξεταστικά κέντρα. Το Νοέμβριο, μάλιστα, του 2012 η Κοζάνη είχε το μεγαλύτερο εξεταστικό κέντρο του ΚΠγ στη χώρα.
            δ) Επιπλέον, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι 2 στους 3 καθηγητές Αγγλικής των Λυκείων (περίπου το 70%) εμπλέκονται κάθε χρόνο σε προγράμματα διεύρυνσης των γνώσεων των μαθητών. Τα προγράμματα Comenius, e-twinning, Αγωγής Υγείας και Περιβάλλοντος, που «τρέχουν» κάθε χρόνο στα Λύκεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε όλη την Ελλάδα, έχουν πολύ συχνά ως υπεύθυνους τους καθηγητές Αγγλικών και τα περισσότερα από αυτά έχουν σαν γλώσσα επικοινωνίας και εργασίας την Αγγλική. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που το μάθημα των Αγγλικών είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους μαθητές.
            Ζητούμε, λοιπόν, να αποσαφηνιστεί το θέμα της διδασκαλίας των Αγγλικών στα δημόσια Λύκεια και πιστεύουμε ότι πιθανή κατάργηση του μαθήματος στη συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης θα ήταν εντελώς λανθασμένη επιλογή.
           

Για το Δ.Σ. της Ένωσης

                Η Πρόεδρος                                                    Η Γραμματέας


               Χαντζή Μαρία                                                 Πλήινα Φωτεινή                          




ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

- κ.κ. Βουλευτές Δυτ. Μακεδονίας
- κο Πρόεδρο και κ.κ. Καθηγητές Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- κο Πρόεδρο και κ.κ. Καθηγητές Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- κο Παπαχρήστο Κων/νο, Δ/ντή Σπουδών Α/θμιας Εκπ/σης Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων
- κο Μερκούρη Στυλιανό,  Δ/ντή Σπουδών Β/θμιας Εκπ/σης Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

- κα Βόντσα Βασιλική, Περιφερειακή Διευθύντρια Δυτ. Μακεδονίας
- κα Τσιτούρα Βασιλική, Σχολική Σύμβουλο Καθηγητών Αγγλικής Ν. Κοζάνης
- κο Ποζουκίδη Νικόλαο, Σχολικό Σύμβουλο Καθηγητών Αγγλικής Ν. Φλώρινας, Καστοριάς,   Γρεβενών
- Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών
- Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης
- Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Βορείου Ελλάδος
- Ενώσεις Καθηγητών Αγγλικής
- Ο.Λ.Μ.Ε.
- Ε.Λ.Μ.Ε. Κοζάνης
- Ε.Λ.Μ.Ε. Εορδαίας
- Δ.Ο.Ε.
- Δ.Ο.Ε.  Κοζάνης
- Καθηγητές Αγγλικής ΠΕ06 Σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου