Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Επιμορφωτικές συναντήσεις για τους καθηγητές Αγγλικής Φιλολογίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

Επιμορφωτικές συναντήσεις για τους καθηγητές Αγγλικής Φιλολογίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
Την 16η Δεκεμβρίου 2013, ημέρα Δευτέρα, ώρα 16.45΄ έως 18.45΄, στο 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας  πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση  με τα εξής θέματα:
1)               Διαχείριση ζητημάτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης: Το προφίλ  των  πολιτισμικά  διαφορετικών μαθητών, ο  ρόλος  του  δασκάλου  και  οι  τεχνικές διδασκαλίας για  την ομαλή  ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον.  Η ένταξη των μαθητών Ρομά στη μαθησιακή διαδικασία.. Εισηγήτρια ήταν η κυρία Ελένη Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός Αγγλικής Φιλολογίας στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαϊδας.
2)           Σχεδιασμός μαθησιακής ενότητας με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών, την αξιοποίηση του σχολικού εγχειριδίου και τη συμπλήρωσή του με διδακτικό υλικό, κατάλληλο για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών  των μαθητών. Εισηγήτρια ήταν η κυρία Βασιλική Κούση, κλάδου ΠΕ06, υποδιευθύντρια στο 1ο Γυμνάσιο Πτολεμαϊδας.
Στη συνάντηση προσκλήθηκαν από τη σχολική σύμβουλο Αγγλικής Φιλολογίας, κυρία Βασιλική Τσιτούρα, και παραβρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Π. Ε. Κοζάνης.

Τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, η σχολική σύμβουλος καθηγητών Αγγλικής, κυρία Βασιλική Τσιτούρα, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγγλικής Φιλολογίας, το Τμήμα Αμερικανικής Λογοτεχνίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Διευθύντρια, κυρία Κατερίνα Φούσκα, και το Διευθυντή, κύριο Ιωάννη Μπαλάφα, του 4ου και 8ου Γυμνασίου Κοζάνης, καθώς και τις καθηγήτριες, κυρίες Άννα Τσιγγαλή και Σοφία Σισμανίδου, διοργάνωσε workshop στην Κοζάνη, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές δύο τάξεων των Γυμνασίων 4ου και 8ου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των δύο σχολείων.
Ο τίτλος του workshop ήταν "Reimagining Urban Spaces". Έδινε έμφαση στις έννοιες tolerance(ανεκτικότητα)/diversity(διαφορετικότητα)/civic life(αστική ζωή), όπως αυτές προκύπτουν μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που συνδέουν την Αμερικανική Λογοτεχνία με τη δημιουργική σκέψη προάγοντας έτσι τo διεπιστημονικό αλλά και διαπολιτισμικό διάλογο. Οι μαθητές χωρισμένοι σε τρεις ομάδες κλήθηκαν να κατασκευάσουν ποιήματα, κολάζ, αφίσες και διαλόγους (μεταξύ χαρακτήρων από διάφορες κοινωνικές ομάδες) με τη χρήση τεχνικών που προέρχονται από τη Λογοτεχνία και, γενικότερα, τον Πολιτισμό (Haiku poems, Cutting up, urban public spaces) εξασκώντας  την αγγλική γλώσσα.  Ανταποκρίθηκαν όλοι οι μαθητές με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες και απόλαυσαν τη συμμετοχή τους στην ομαδική εργασία.
Εισηγήτρια ήταν η Dr Tatiani Rapatzikou, Assistant Professor, School of English, Department of American Literature and Culture, Aristotle University of Thessaloniki με τρεις μεταπτυχιακούς φοιτητές  από την ομάδα εργασίας. Το workshop παρακολούθησαν 40 εκπαιδευτικοί Αγγλικής Φιλολογίας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Π.Ε. Κοζάνης. 
Μετά από το  εργαστήριο  για μαθητές και εκπαιδευτικούς, το οποίο πρόσφερε στους εκπαιδευτικούς νέες ιδέες για την ενεργοποίηση των μαθητών στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το αστικό περιβάλλον με στόχο την ανάληψη  πρωτοβουλιών και το σχεδιασμό θετικών παρεμβάσεων,  διοργανώθηκε νέα  επιμορφωτική συνάντηση από τη σχολική σύμβουλο σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας, κυρία Μαρκέλλα Καράγιωργα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 16.30΄- 18.30΄, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου και 8ου Γυμνασίου. Κοζάνης. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 80 εκπαιδευτικοί της Π.Ε. Κοζάνης, ο σχολικός σύμβουλος Φλώρινας, κύριος Νίκος Ποζουκίδης, και τρεις εκπαιδευτικοί από τις άλλες Π. Ε. της Δυτικής Μακεδονίας.
Το θέμα της επιμορφωτικής συνάντησης ήταν «Teaching Tolerance/Diversity through English addressing issues of conflict resolution, bullying, immigration and human rights. Εισηγήτρια ήταν η Professor Lydia Stack, EFL/ESL Teacher Educator, English Language Specialist.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της διδασκαλίας της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας και παράλληλα, την προώθηση του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα,  την εδραίωση του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές με σκοπό την αποφυγή  συμπεριφορών βίας και ρατσισμού.
Στη συνάντηση η κυρία Μαρκέλλα Καράγιωργα, έδωσε πληροφορίες για on-line seminars, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής Φιλολογίας για την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Επίσης, ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση της U.S. Embassy να επιλέξει ένα μαθητή από την Π. Ε. Κοζάνης για να συμμετάσχει σε ένα μηνιαίο πρόγραμμα Ινστιτούτου των Ενωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της υποτροφίας Benjamin Franklin. Παράλληλα, πρόσφερε στους παρευρισκόμενους διδακτικό κι επιμορφωτικό υλικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου